Zahtjev Kurtija

Austrijski kancelar Karl Nehammer je izjavio da je njegova zemlja spremna da pošalje dodatne trupe na Kosovo u okviru misije NATO-a (KFOR), ukoliko tako nešto bude zvanično zatražila zapadna vojna alijansa.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, Nehammer je rekao u četvrtak, 12. januara, da njegova zemlja ima najveći broj vojnika u okviru KFOR-a, te dodao da podržava ideju Kosova da se taj broj još više poveća.

"Podržavamo poziv Kosova oko povećanja trupa radi veće bezbednosti i bićemo spremni da pružimo podršku ako to od nas zatraži KFOR“, kazao je austrijski kancelar.

Trenutno se na Kosovu nalaze 232 austrijska vojnika u sastavu KFOR-a.

Premijer Kosova Albin Kurti nedavno je izjavio da bi povećanje trupa i vojne opreme KFOR-a poboljšalo bezbednost i mir na Kosovu, ali i širom regiona Zapadnog Balkana.

Kurti, koji boravi u poseti Austriji, rekao je da je taj zahtev uputio zbog zabrinutosti da u vojnim bazama u Srbiji, koje se nalaze u blizini granice sa Kosovom, ima ruskih paravojnih elemenata.

"Izrazili smo interesovanje da na Kosovu bude više vojnika Kfora zbog 48 vojnih baza Srbije na granici sa Kosovom. Dvadeset osam su vojne a ostale se nazivaju civilnim. Ali, posebno zato što su prisutne paravojni vojni elemenata, kao što su Vagnerovi plaćenici i tako dalje, njihovo prisustvo u tim bazama mnogo je izazovnije i zabrinjavajuće“, rekao je Kurti.

Ideja za povećanje NATO snaga na Kosovu dolazi nakon tenzija na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

NATO je 5. januara za RSE saopštio da nije dobio nikakav zvanični zahtev sa Kosova za povećanje broja vojnika mirovnoj misiji KFOR, koju predvodi.

Navedeno je da KFOR trenutno ima neophodne kapacitete da obezbedi bezbednost i slobodno kretanje za sve građane, na osnovu svog mandata.