Nema opravdanja!

Bivši ministar unutrašnjih poslova Kosova Agim Veliu kritikovao je svog nasljednika na tom mjestu, Xhelala Sveçlu zbog zahtjeva Njemačkoj da se, zbog nedostatka materijala za izradu pasoša, prihvate istekla putna dokumenta, jer to, kaže, kvari imidž Kosova.

"Bilo bi opravdano da se to dešava na početku mandata, u prvim danima kada ministar stupi na dužnost, dok se ne razviju procedure, ali poslije dvije godine bi građani Kosova trebalo da imaju mogućnost obezbjede putna i druga lična dokumenta. Čak je i veoma smešan izgovor - sukob u Ukrajini. Kakve veze ima sukob u Ukrajini sa putnim ispravama Kosova?", upitao je Veliu u izjavi za KosovaPress, prenosi Reporteri.

Kaže da je zahtjev u kojem se od jedne zemlje traži da prihvati dokumenta koja su istekla "veoma smešan".

"Ne znam ko će da koristi istekli dokument, a građani Kosova imaju i vizu kao uslov za putovanje. Vize se ne stavljaju u pasoše koji ističu. Ovo je smešan zahtjev koji svakako kvari imidž Kosova i njenih institucija“, dodaje Veliu.

Podsjeća da, dok je on bio ministar, nije bilo nedostatka materijala za izradu isprava.

"U moje vrijeme nije bilo mnogo nestašica, iako smo ponekad morali da vršimo brze isporuke zbog procedura koje su kasnile i bilo je žalbi, ali nije bilo značajnijeg nedostatka dokumentacije", rekao je Veliu.

Kaže da su ga iz Samoopredjeljenja, koje je sada na vlasti, napadali, a sada, poslije dvije godine na vlasti, nisu u stanju da ispune ni osnovni zahtjev građana.

Izvor: Reporteri.net/Kosovoonline