Ne sme da se desi!

Predsjednik Saveza istoričara Kosova "Ali Hadri", ogranak u Dečanima, Shkodran Imeraj smatra ne treba dozvoliti da manastir Dečani bude dio dijaloga sa Srbijom, prenosi Zeri.

Imeraj ističe da su po ovom pitanju uputili pismo premijeru Albinu Kurtiju, u kome navode da se manastir nalazi na teritoriji Kosova i da se treba odnositi u skladu sa zakonima na snazi.

„To ne bi trebalo da bude dio dijaloga i ne bi trebalo dozvoliti da se to desi. Mi smo tražili od premijera Kurtija u pismu koje smo ranije poslali, da ova tema ne bude dio pregovora sa Srbijom. Manastir Dečani pripada ili je dio teritorije Republike Kosovo i mi moramo da se ponašamo u skladu sa zakonima Kosova", rekao je Imeraj.

Govoreći o zemljištu manastira, saopštio je da su zatražili ostavku predskednice Ustavnog suda, Greshe Qaka-Nimani zbog donešene odluke 20. maja 2016.

„Protivili smo se i protivimo se odluci od 20. maja 2016. godine, kojom je Ustavni sud Kosova legalizovao Miloševićeve odluke na Kosovu i na osnovu ovih odluka manastiru Dečani prijavio vlasništvo nad 24 hektara zemlje dodjeljene ovoj instituciji od strane Miloševićevog režima, odnosno dodjeljene su u vrijeme primjene diskriminatornih zakona“, rekao je Imeraj.

On je rekao da ovaj Ustavni sud radi po dvostrukim aršinama.

„Glavni razlog zašto smo tražili ostavku predsjednice Ustavnog suda Kosova je taj što smatramo da Ustavni sud radi po dvostrukim aršinima, jer je Ustavni sud prošlog petka sa datumom 30. decembar objavio da je zaposlenima na Kosovu koji su napustili posao 90-ih godina po diskriminatornim zakonima Miloševićevog vremena, priznat radni staž, što mi pozdravljamo, ali to treba uporediti sa tim da je ovaj sud sa ovim sastavom, 2016. godine doneo odluku da se manastiru Dečani dodjeli imovina, u skladu sa odlukama ili zakonima iz perioda 90-ih godina“, rekao je Imeraj.

Izvor: Kosovo Online/Zeri