Umjesto da izaziva afere

Analitičar Milazim Krasniqi rekao je da je saopštenje premijera Kosova Albina Kurtija u kojem se navodi da je patrijarhu Porfiriju dozvolio da posjeti Kosovo na zahtjev ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića, farsa, dodajući da je ispunjena želja ambasadora SAD u Srbiji Christophera Hilla, prenosi Gazeta express.

„Ponekad mi se sviđa način na koji Kurti ismejava javnost. Ne mislim na ljude, jer to vređa njihovu inteligenciju. Ismejavanje je i današnja izjava da je navodno dozvolio ulazak patrijarhu srpskom Porfiriju na zahtjev ministra Rašića. Rašić je bio ministar i kada je patrijarhu zabranjen ulazak, tada Kurti nije njega pitao“, naveo je Krasniqi.

On je dodao da je zabrana ulaska patrijarhu Porfiriju bila velika greška.

„Nema logike da se srpskom patrijarhu uskrati odlazak u Pećku patrijaršiju, koja je vlasništvo Srpske pravoslavne crkve“, naglasio je Krasniqi.

Krasniqi smatra da Kurti treba da započne proces postizanja temeljnog sporazuma između Kosova i Srpske pravoslavne crkve.

„Umjesto da izaziva afere, Kurti treba da započne proces postizanja Osnovnog sporazuma između Kosova i Srpske pravoslavne crkve. To je njegova dužnost kao premijera. U stvari, taj posao je trebalo da se riješi u Bečkom procesu, ali to nije riješeno“, dodaje on.

Krasniqi je kritikovao bivše pregovarače i dodao da, prema Ahtisaarijevom planu, pravoslavna crkva na Kosovu djeluje isto kao i u Srbiji bez konkretnih obaveza prema Kosovu.

„Da bi ispravila grešku koja je napravljena ranije, 2006-2007. godine, vlast sada mora da pregovara sa Srpskom crkvom. Dakle, sa Crkvom a ne sa državom Srbijom. U tom kontekstu, povećanje povjerenja i obezbjeđivanje bezbjednosnih garancija je preduslov za postizanje željenog sporazuma. Ovo je način. Ne rugajući se da je navodno patrijarhu dozvoljen ulazak na Kosovo po želji jednog čovjeka. Hill je rekao da zabrana ne bi trebalo da se ponovi. Dakle, Hillova želja je ispunjena, a ne Rašićeva", rekao je, između ostalog, Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express