Kardiohirurgija

Hirurg kardiohirurgije Kliničkog centra u Prištini Kushtrim Shala pohvalio se, preko društvenih mreža, uspješno obavljenom rijetkom operacijom, ali je pacijent preminuo samo nekoliko sati poslije hiruške intervencije.

Kardiohirurg Kushtrim Shala objavio je na svom facebook profilu informaciju da je izveo retku operaciju na pacijentu sa akutnom disekcijom aorte, ali nije naveo da li je operacija i uspjela, pošto je pacijent umro nakon samo par sati, navodi zdravstveni list "Shneta“.

Pozivajući se na izvore u Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra, radi se o pacijentu starom 63 godine.

Ovu vijest je potvrdio i direktor Klinike za kardiohirurgiju dr Rifat Brahimaj, koji je rekao da je na odmoru, ali da je obavješten o slučaju.

Brahimaj je naveo da ljekari koji su izvršili ovu operaciju nisu bili kompetentni za takvu intervenciju, za koju je potrebno veliko iskustvo i stručnost.

"Ja sam na odmoru, ali sam obavješten o slučaju. Ljekari koji su obavili ovu operaciju nisu nadlježni za takve intervencije, jer imaju poteškoća i u standardnim procedurama. Ući u takvu proceduru, bez pravog iskustva i predstavljanje kao uspjeh, a pacijent umire poslije nekoliko sati, je zaista licemerje“, naveo je Brahimaj.

On je rekao da će kao direktor, sa upravom Kliničkog centra, preduzeti odgovarajuće mjere.

"Znate da je objavljivanje informacija o sprovedenim operacijama zabranjeno propisima Kliničkog centra. Ovo je prvi prekršaj koji su ljekari počinili i naravno treba preduzeti mjere. Mora se izvršiti i procjena cijelog slučaja. Pacijenti mogu da umru od komplikacija i u najlakšim slučajevima, ali u ovom slučaju su zahvat radile nekompetentne osobe. Imaju licencu kardiohirurga i ne možemo da ih spriječimo da obavljaju operacije niti da kažemo koje operacije da ne rade, ali se slučaj mora sagledati i preduzeti mjere", dodao je Brahimaj.

Kardiohirurg Kushtrim Shala napisao je na Facebooku da je rijetka operacija pod nazivom "David" uspješno obavljena.

Ovom operacijom moguće je sačuvati pacijentov nativni aortni zalistak tokom zamhene korjena aorte u slučajevima kada postoji akutna disekcija i aneurizma.