Put Jarinje-Mitrovica će biti zatvoren

Jedinice NATO misije na Kosovu, KFOR, 5. januara će ukloniti oštećene kamione, koji su se nalazili na sjeveru Kosova.

Ovo je saopštila Policija Kosova i dodala da su se kamioni nalazili na mjestu zvanom Žaža potok.

"Iz razloga rada i bezbjednosti, od jutra će za saobraćaj biti zatvorena jedna saobraćajna traka, dok će u podne oko dva sata put biti potpuno zatvoren za saobraćaj u pravcu Mitrovica – Jarinje, do izlaska teških vozila, do omogući im kretanje i slobodno kretanje vozila i građana”, navodi se u saopštenju Policije.

Lokalni Srbi bili su od 10. decembra blokirali puteve na sjeveru Kosova, stavljajući teška vozila na puteve. Barikade su podignute u znak nezadovoljstva hapšenjem bivšeg policajca, kosovskog Srbina.

Međutim, krajem decembra izmijenjena je mjera bezbjednosti Dejanu Pantiću, koji je, prema navodima kosovskih vlasti, osumnjičen za "teroristički napad" 6. decembra na kancelarije Centralne izborne komisije.

Promena mjere sa pritvora na kućni pritvor otvorila je put povlačenju Srba sa barikada.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 28. decembra, nakon sastanka u Raškoj u Srbiji sa srpskim predstavnicima sa Kosova, najavio da će barikade biti uklonjene. Predsjednik Srbije je rekao i da su Srbi dobili garancije da će biti ispunjeni njihovi zahtjevi za uklanjanje barikada.

Većina barikada je uklonjena narednog dana, ali neke i dalje ostaju. KFOR je 3. januara uklonio kamione stacionirane na mjestu zvanom Dudina stijena.

Zbog postavljanja barikada, blokirani su putevi koji vode do dvije granične tačke - Jarinje i Brnjak - koje povezuju Kosovo i Srbiju. Tada su privremeno bili zatvoreni za saobraćaj.

Takođe, zbog blokade na teritoriji Srbije, u blizini graničnog prelaza Merdare, dva dana je zatvoren za saobraćaj i ovaj punkt. Prelaz Merdare je pušten u saobraćaj 29. decembra.

Vlada Kosova optužila je za barikade "zločinačke bande" koje imaju podršku Srbije. Beograd je, s druge strane, podržao Srbe koji su podigli barikade.