Povećati transparentnost

Politikolog Dritero Arifi je rekao da je posjeta Emmanuela Bonnea i Jensa Pletnera Kosovu signal da će 2023. godine dijalog biti intenziviran, ali prema njegovim riječima, Vlada Kosova treba da poveća transparentnost, prenosi Ekonomija onlajn.

„Njihova posjeta je pozitivna strana intenziviranja dijaloga iz dana u dan i sada vjerujemo da će 2023. godine biti uokviren i tematski i vremenski. Dakle, ima dosta nejasnoća, ima mnogo stvari koje treba razjasniti, ali Vlada Kosova ima obavezu da poveća transparentnost, koja je do sada izuzetno nedostajala, a to na neki način stvara zabunu i veoma je teško analizirati stvari kada se ne zna šta je na stolu", kaže Arifi.

Arifi je rekao da se govori o sporazumu koji se ne smatra konačnim kako bi se stvorili uslovi dok Srbija ne prizna Kosovo.

„Nema konačnog dogovora, to su SAD rekle, ali i neke zemlje EU govore da to nije konačan sporazum, ovo je pola dogovora. Dakle, ovdje se samo slažu da treba ići naprijed, nema dogovora ni za što u smislu međusobnog priznavanja, odnosno dogovora koji jedni druge ne ometaju. Cilj je da se ide naprijed, odnosno u drugu fazu, dok se ne stvore uslovi da Srbija prizna Kosovo“, kaže Arifi.

Dodaje i da su SAD i EU zainteresovane za smanjenje sukoba u ovom dijelu Balkana.

“SAD su veoma zainteresovane, ali i EU da smire situaciju jer je opasnost eminentna posebno od početka sukoba u Ukrajini i distribucija sukoba na Balkanu će biti opasnija jer ovde mogu biti uključene mnoge zemlje u sukob, zemlje koje su članice NATO, odnosno Makedonija, Albanija, Crna Gora”, rekao je on.

U prvoj posjeti Emmanuela Bonnea i Jensa Pletnera Kosovu 9. septembra 2022. godine, pratio ih je evropski komesar Miroslav Lajčak, dok se ovoga puta očekuje i američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online