Predsjednik Sudskog savjeta

Predsjednik Sudskog savjeta Kosova Albert Zogaj ocenio je da je neprihvatljivo miješanje vlasti u odluke sudova, kao što je to bio slučaj u vezi odluke suda da se bivšem policajcu Dejanu Pantiću odredi kućni pritvor, prenosi Reporteri.

"Intervencije vlasti kroz tumačenje sudskih odluka sada nisu neuobičajene, imali smo više puta takvo ponašanje vlasti u odnosu na rad pravosuđa. To je neprihvatljiva situacija i odluke pravosuđa moraju da se prihvate. Čak ni mi koji smo sastavni dio pravosuđa i dijelimo pravdu, nemamo pravo da komentarišemo odluke pravosuđa. U slučaju Pantića nadležni sudija izvršio je ustavno-zakonsku dužnost odlučujući o predmetu po zahtjevu koji je stigao od nadležnog organa. Zamislite da u jednoj demokratskoj zemlji premijera zanima ime sudije koji odlučuje o sudskom sporu, to je apsurdno i neprihvatljivo“, rekao je Zogaj.

On je najavio da će se tokom februara odlučivati o ostavci srpskih sudija, ističući da su veoma pažljivo postupali sa situacijom u Osnovnom sudu u Sjevernoj Mitrovici.

Zogaj kaže i da su ovim sudijama obustavljene plate, a pokrenuti su i disciplinski postupci protiv onih koji su se bavili političkim aktivnostima.

„Pažljivo smo vodili ovaj proces, tako da su sve sudije i osoblje suda plaćene samo za dane koje su radile, dalje plate su im suspendovane. Ovo je bio prvi korak, pokrenuti su disciplinski postupci protiv svih sudija i osoblja koji su bili uključeni u političke aktivnosti koje su u suprotnosti sa zakonom“, dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Kosovapress