Komandant Kfor-a

Komandant međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu (KFOR) general Angelo Michele Ristuccia izjavio je danas da KFOR podržava dijalog radi postizanja sporazuma o ublažavanju napetosti na sjeveru Kosova i da se rješenja moraju tražiti kroz dijalog.

U pisanom odgovoru za televiziju RTV 21, Ristuccia je rekao da je KFOR u „bliskom“ kontaktu sa svima koji su uključeni u proces dijaloga.

Poručio je da je važno da sve strane izbjegavaju retoriku ili akciju koja bi mogla da izazove tenzije i eskalaciju situacije i podvukao da KFOR očekuje od svih aktera da se „uzdrže“ od provokativnih demonstracija sile i traže najbolje rješenje za garantovanje mira i bezbjednosti za sve zajednice.

Komandant KFOR-a je rekao da je KFOR posljednjih mjeseci povećao prisustvo i pojačao patrole i da je u stanju pripravnosti potpuno sposoban da ispuni mandat prema Rezoluciji 1244 iz 1999. godine za sve zajednice na Kosovu.

Barikade koje su Srbi postavili na najmanje 14 lokacija na sjeveru Kosova poslije hapšenja bivšeg pripadnika Policije Kosova Dejana Pantića danas su ušle u 18. dan.