U drugom čitanju

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su u drugom čitanju Nacrt zakona o javnim funkcionerima. Za njega je glasalo 58 narodnih poslanika, prenosi Reporteri.

Usvajanju ovog zakona prethodile su brojne kritike opozicije iznete tokom rasprave.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri rekao je da ta stranka neće uopšte učestvovati u izglasavanju zakona o javnim funkcionerima, jer šteti radu državne administracije i do krajnosti se politizuje, a zbog toga su dobili primjedbe iz kancelarije EU na Kosovu i od organizacija civilnog društva.

Tahiri je optužio vladajuću stranku Samoopredjeljenje da namjerava da raspiše konkurse za zapošljavanje ljudi koji će im služiti.

"To suštinski podriva rad naše javne uprave, šteti radu uprave. Kao poslanici, dobili smo primjedbe iz kancelarije Evropske unije, od organizacija civilnog društva. Dakle, dobar rad koji je bio priča o uspjehu sada je potkopan. Danas otvarate hiljade konkursa, imenovaćete ljude koji će vršiti posao za vas i remetiti rad administracije. Ovom administracijom ćete implementirati svoj plan upravljanja", rekla je Tahiri.

U međuvremenu, šef poslanika Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da nacrt zakona o javnim funkcionerima "sahranjuje meritokratiju u državnoj upravi".  
 
Izvor: Reporteri.net/Kosovoonline