Kazna od pet miliona eura i isključenje iz sistema

Operator prenosnog i tržišnog sistema (KOSTT) rizikuje isključenje iz Sinhrone zone kontinentalne Evrope, zbog tekuće neravnoteže koja takođe ugrožava energetski sistem kontinentalne Evrope. KOSTT je posljednji put upozoren od Evropskih operatora prenosnog sistema (ENTSO-E) da će, ukoliko se ova nestabilnost nastavi i problemi ne budu riješeni u roku od 30 dana, Kosovo biti isključeno sa ovog područja, pa čak i kažnjeno sa više od pet miliona eura, prenosi Reporteri.

List "Infokus" je došao do pisma kojim su se "Evropski operatori prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E)" obratili izvršnom direktoru "KOSTT" Evetaru Zeqiriju i upozorili ga da zbog ove stalne nestabilnosti i nepoštovanja ključnih tačaka sporazuma KOSTT rizikuje isključenje iz ove oblasti.

"I čini se da je ovo posljednje pismo upozorenja, koje takođe predstavlja određeno vremensko ograničenje od 30 dana za poboljšanje situacije ili će KOSTT biti isključen iz sporazuma. U pismu se ističe da je poslije nekoliko sastanaka i pisama upućenih KOSTT-u na Kosovu ova situacija postala nepodnošljiva, a ističe se i da Ukrajina, koja je u ratu, bolje održava ravnotežu elektroenergetskog sistema od Kosova", navodi se u pismu poslatom Kostt-u.

KOSTT se tereti da nije ispoštovao mjere sporazuma i da se ovaj propust, kao i namjerna upotreba mehanizacije, smatra namjernim kršenjem "Lokaut sporazuma", koji je prvi put sklopljen 2015. godine, i koji je produžen do 2020., odnosno 2022. godine.
 
Izvor: Reporteri.net/Kosovoonline