Kraj nelegalnim strukturama

Premijer Albin Kurti rekao je da je ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla u stalnom kontaktu sa komandantom Kfora, a ova misija je, prema riječima Kurtija, zatražila još vremena od kosovskih institucija za uklanjanje barikada, prenosi Dukagjini.

"Sveçla ne boravi u Prištini, on je stalno u Mitrovici, u stalnom je kontaktu sa komandom Kfora oko uklanjanja barikada. Kfor je od nas zatražio još neko vrijeme. U stalnoj smo komunikaciji sa Kforom, takve barikade neće se dugo tolerisati“, izjavio je Kurti.

On je dodao da je da je ovo "početak posljednje faze nelegalnih struktura Srbije na sjeveru Kosova"

Upitan o jučerašnjem skupu na Jarinju, Kurti je naglasio da nelegalne strukture Srbije žele da vrate Kosovo u devedesete.

"Ne mogu da kažem da je to građanski protest, kada ima naoružanih ljudi kojii žele da se Kosovo vrati u devedesete i koji nose parole i slike despotskog predsjednika Putina. Oni koji namjeravaju da destabilizuju Kosovo će propasti. Juče su propali, namjera im je bila da dođu na Kosovo. Nije ih bilo onoliko koliko su očekivali, a bezbjednosni organi Republike Kosovo i međunarodne snage su se pobrinule za bezbjednost i mir“, naveo je Kurti.

Povodom zahtjeva Srbije upućenom Kforu za povratak do hiljadu srpskih pripadnika vojske i policije na Kosovo, Kurti je rekao da će NATO biti protiv toga, prenio je Lajmi.

"Nikada nije bilo potrebe za srpskim vojnicima u Republici Kosovo, nikada nije bilo potrebe za srpskim vojnicima ni u 20. pa ni u 19. vijeku. Ovim zahtjevima pokazuju da su ostali u devetnaestom i dvadesetom vijeku. Naravno, NATO će biti protiv, a oni takođe dobro razumiju da ti jadni srpski vojnici, za koje tvrde da će ih dovesti u našu zemlju, nemaju gdje da dođu na Kosovo. Tako da je to više izraz njihove nemoći nego njihove moći”, rekao je Kurti.