Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je Srbiju da je posljednjih nedjelja napravila krizu i da opstruiše dijalog, kako se ne bi razgovaralo o konačnom sporazumu Kosova i Srbije.

"Vrijeme je da posrednici dijaloga, Evropska unija, shvate da je Srbija iskoristila taktiku opstrukcije kroz učešće", rekla je Osmani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim predsjednikom Rumenom Radevim u Sofiji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema riječima Osmani, to je način na koji srpska strana pokušava da blokira perspektivu Kosova u regionu i na međunarodnom nivou.

"Naravno, u našem je interesu da ovaj dijalog zaključimo pravno izvršnim sporazumom i moramo da razumijemo da strana sa druge strane stola nije zainteresovana da se ovaj proces uspješno okonča", rekla je Osmani.

Predsjednica je navela da je Srbija počela da proizvodi krize kada je Evropska unija, uz podršku SAD, Francuske i Njemačke, dala predlog za rješavanje sporova između Kosova i Srbije.

"Naš interes je suprotan, da razgovori počnu što prije", rekla je Osmani i dodala da se nada da će EU poslati poruku Srbiji da više ne može da blokira taj proces.

Osmani je navela i da je "vrijeme da se Srbija odluči u kom prvcu želi da ide".

"U pravcu Evrope ili u pravcu Moskve? Ne možete biti sa obe strane", rekla je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/RSE