Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi rekao je da su prijedlozi koje je ta stranka dali u vezi dijaloga sa Srbijom sve više dio novog pristupa dijalogu, prenosi Ekonomija onlajn.

"Drago mi je da se zahtjevi i prijedlozi koje smo PDK i ja lično dali na svim sastancima, bilo sa gospodinom Escobarom ili sa Lajčakom, već prihvataju i postaju dio novog pristupa. Rekli smo da bi trebalo da postoji vremensko ograničenje u vezi sa procesom dijaloga i da se o tehničkim temama ne razgovara posebno. Čak i na sastancima koje sam imao u Vašingtonu i Briselu ovaj pristup se prihvata, iako smo zakasnili, jer smo takav pristup mogli da imamo već prošle godine. Međutim, bez želje da komentarišem rokove, siguran sam da ukoliko postoji posvećenost i fokus Vlade i premijera da se proces dijaloga pomeri napred smatram da je tako nešto moguće“, rekao je Krasniqi.

Što se tiče francusko-njemačkog plana za dijalog, Krasniqi je rekao da je takav plan teško prihvatljiv za Kosovo.

"Takozvani francusko-njemački plan u sadašnjoj verziji teško je prihvatljiv za Kosovo, ali sam uvjeren da o njemu treba razgovarati. Ohrabrio sam premijera da ide u pravcu glavnih stubova koji su neophodni za postizanje sporazuma, a to su priznanje Kosova od pet država članica EU koje nas nisu priznale, početak procesa članstva u NATO, dobijanje statusa države kandidata za članstvo u EU i međusobno priznanje Kosova i Srbije. Bez njihovog postizanja, nećemo imati konačan dogovor", rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online