Politički analitičar

Prijedlog da Kosovo ukine odluku o kaznama za preregistraciju vozila, a da Srbija prestane da izdaje tablice Srbima na sjeveru je prema riječima američkog analitičara Daniela Serwera pokušaj primoravanja Kosova da prihvati manje od od onoga što je namjeravalo, prenosi portal Teve1.

Serwer kaže da Vlada Kosova ima pravo da traži promjenu registarskih tablica.

"Mislim da je jasno da Vlada Kosova ima pravo da insistira na kosovskim registarskim tablicama. Pitanje je da li će ponuda predsjednika Vučića da se prestane sa izdavanjem KM registarskih oznaka biti ozbiljan korak u tom pravcu. Ili će Srbija kosovskim Srbima izdavati srpske tablice, možda iz Raške. Ili će Srbi na sjeveru Kosova i dalje koristiti KM tablice. Čini mi se da bi trebalo da postoji jasnoća oko krajnje kao i početne tačke“, rekao je Serwer.

Serwer je naglasio da je normalizacija odnosa važnija od registarskih oznaka.

"Naravno, mislim da je Kurti imao pravo da zatraži raspravu o francusko-njemačkom planu, što je, koliko sam razumeo, prihvatio, ali je predsjednik Srbije Vučić odbio. Borell je bio drzak. Malo je vjerovatno da će rok u martu 2023. biti poštovan", rekao je Serwer.

Serwer očekuje se da će danas u Briselu glavni pregovarači Kosova i Srbije pronaći rješenje za registarske tablice.

Izvor: Kosovo Online/Teve1