Politički analitičar Rahman Paçarizi izjavio je da je nemoguća misija da šef diplomatije EU Josep Borell i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak ubede Srbiju da prizna Kosovo, kada nezavisnost Kosova ne priznaju Španija i Slovačka, zemlje iz kojih oni dolaze, prenosi Klan Kosova.

Paçarizi je rekao da je posljednji sastanak premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, uz posredovanje Borella i Lajčaka, bio je samo oko registarskih tablica.

On je naglasio da je zbog toga i Borell frustriran.

"Jučerašnji sastanak je bio o registarskim tablicama i ni o čemu drugom se nije razgovaralo. Otuda i frustracija gospodina Borella. Koliko god želimo da kažemo da su Borell i Lajčak predstavnici EU, oni predstavljaju i svoje zemlje koje nisu priznale Kosovo. U martu 2020. godine Thaçi je kritikovao Lajčaka upravo na ovoj osnovi. Ako Lajčak i Borell nisu uspjeli da ubede svoje zemlje da priznaju Kosovo, kako mogu da ubede Srbiju? Ovo je nemoguća misija!", rekao je Paçarizi.

Paçarizi je rekao da je strateška greška Kosova da traži drugu alternativu osim SAD.

"Kosovo, na neki način, nije videlo Ameriku kao dovoljnog partnera, tražilo je drugu alternativu. Strateška je greška za Kosovo tražiti alternativu osim Amerike. Srbija ima, mi nemamo", rekao je Paçarizi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova