Optimisti

Dajemo šansu sporazumu bez kazni, ali ne samo za registarske tablice a da ostavimo po strani pitanje pregovora o konačnom dogovoru, rekao je danas premijer Albin Kurti, dodajući da se Srbija "obavezala da više neće izdavati tablice iz vremena Miloševića", prenosi Koha.

"Nije dovoljno da se dogovorimo o registarskim tablicama, iako se slažem da drugu fazu treba obustaviti u potrazi za rješenjem oko pune normalizacije odnosa do marta 2023. godine. Tako da dajemo šansu sporazumu bez kazni, ali ne samo za registarske tablice, a da ostavimo po strani pitanje pregovora o konačnom dogovoru. S druge strane, Srbija se obavezala da više neće izdavati tablice iz vremena Miloševića”, rekao je Kurti.

Rekao je i da je neophodno ispravljanje "greške" Josepa Borella, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku.

"Optimisti smo i vjerujem da je neophodno ispravljanje Borellove greške. Sada je Americi potrebno još 48 sati da se jučerašnje približavanje danas ili sutra pretvori u dogovor. Oni daju sve od sebe. Mislim da nismo u vremenu kada treba pričati o novim odlaganjima. Treba da pričamo o maksimalnom intenzitetu tako da u roku od 48 sati imamo dogovor kako smo ciljali u Briselu, a da se ne ograničavamo na stvari kao što je rad na tablicama", rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da od juče nije bio u kontaktu sa visokim predstavnikom Evropske unije Josepom Borellom i ponovio je kritike na račun Borella, rekavši da je odustao od francusko-njemačkog prijedloga tražeći dogovor samo o registarskim tablicama, prenosi Reporteri.

„SAD, posebno ambasador Hovenier, veoma su posvećeni i angažovani i hvala mu na tome. Njegova uloga je uvijek konstruktivna, pozitivna, kreativna. I SAD i Hovenier ulažu maksimalne napore. Oni su u kontaktu sa Briselom. Od kako sam završio posljednji sastanak, nisam komunicirao sa Borellom, koji je, sa žaljenjem ponavljam, odustao od francusko-njemačkog predloga, i dao prijedlog o tablicama, a dogovor o tablicama nije dovoljan“, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri