Pregovarački proces

Saradnik berlinskog Savjeta za politiku demokratizacije Tobi Vogel izjavio je da je premijer Kosova Albin Kurti izgubio strpljenje u pregovaračkom procesu sa Srbijom, koji prema njegovim riječima, stalno zapada u novu krizu koju EU reguliše privremenim sporazumima, prenosi Koha.

Vogel je naveo da se proces dijaloga ne bavi osnovnim pitanjem

„Evropska unija mora da se zapita šta može da učini da pregovore dovede do faze u kojoj se razmatraju najteža pitanja, a to su suverenitet i priznanje. Jasno je da je Kurti izgubio strpljenje sa procesom koji svakih nekoliko mjeseci zapada u krizu koju Evropska unija popravlja privremenim sporazumima“, rekao je Vogel.

Prema njegovim riječima, dijalog između stranaka nema vrijednost, ako se ne razgovara o suštinskim pitanjima. On je rekao da situaciju otežava optužba šefa spoljne politike EU Borella da je Kosovo prepreka u rješavanju sukoba.

„Kurti je odigrao igru na takav način da je paralisalo trenutno privremeno rješenje. Ali, kako je rekao i Borell, proces koji trpi stalne krize nije stabilan”, zaključio je Vogel.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore