Spor Kosova i Srbije

Pitanje tablica je samo jedan primjer kako se situacija na Kosovu i odnosi između Kosova i Srbije uvijek mogu pretvoriti u tenzije – kaže novinar Augustin Palokaj.

U Briselu, ni nakon osam sati pregovora, nije postignut dogovor Srbije i Kosova o registarskim tablicama.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je da je evropski prijedlog prihvatio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali ga je odbio premijer Kosova Albin Kurti.

Borrell je rekao da se dvije strane nisu dogovorile o rješenju, a da je evropski prijedlog trebao poslužiti za izbjegavanje rizične situacije.

Sastanak je održan uoči roka koji je Vlada Kosova dala za preregistraciju vozila, te uvođenja kazni od 150 eura za vozila koja imaju registarske tablice kosovskih gradova koje izdaje Srbija.

Dopisnik Jutarnjeg lista iz Brisela Augustin Palokaj kaže da “Brisel ima dvije zadaće – nastaviti dijalog i brinuti za situaciju na terenu,” ali i da se trenutno nalazi u slijepoj ulici.

“Evropska unija je sada u jednoj čudnoj poziciji, da se 11 godina od početka dijaloga bavi registarskim tablicama – što dovoljno govori o slijepoj ulici do koje je došao dijalog, i Evropska unija tu više nema nekih previlikih opcija na koje može računati. I tu smo sada u jednoj bizarnoj situaciji da ne mogu riješiti pitanje registarskih tablica, a govori se o mogućnosti konačnog rješenja sveobuhvatnog sporazuma.”

Palokaj kaže da same tablice nisu problem, ali da jesu problem jer one predstavljaju simbol državnosti – “znači ako Kosovo izdaje tablice sa oznakom “Republika Kosovo” a Srbija izdaje tablice s kosovskim gradovima i oznakama Republike Srbije – znači očito se radi o sporu oko teritorija – i to Evropska unija zna.”

“Pitanje tablica je samo jedan primjer kako se situacija na Kosovu i odnosi između Kosova i Srbije uvijek mogu pretvoriti u tenzije, sve dok se ne postigne konačno rješenje,” objašnjava Palokaj.

Kaže da se “niko danas nije obvezao sporazumom da nešto neće ili hoće uraditi” i da u EU postoji strah od eskalacije.

Video prilog pogledajte OVDJE.