Odustali od roka za normalizaciju odnosa

Premijer Albin Kurti izjavio je u ponedjeljak, 21. novembra da je prijedlog Evropske unije (EU) po pitanju srpskih registarskih tablica neprihvatljiv te da su posrednici EU "odustali" od svog prijedloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Prema njegovim riječima, neprihvatljiv je prijedlog EU da Kosovo ne počne s kaznama, te da Srbija ne izdaje nove registarske tablice za kosovske Srbe "ako ne bude praćen dogovorom da se hitno obvežemo na konačni dogovor za normalizacija odnosa".

Kazao je da su strane razgovarale i "o konačnom dogovoru i o aktualnim temama".

"U prijedlogu koji su nam [ranije] donijeli [šef diplomatije EU, Josep] Borrell i [izaslanik EU za dijalog, Miroslav] Lajčak za zajedničku deklaraciju, bio je čak i rok do marta 2023. Dakle, dolazimo ovdje u Brisel kako bismo dogovorili novi kurs, za sporazum koji će biti postignut prije marta 2023. godine".

Kurti je rekao da je Borrell "odustao od tog roka" i od "prijedloga EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije".

"Spreman sam održavati sastanke uvijek istom strukturom i redoslijedom: konačni dogovor uz punu normalizaciju odnosa, u čijem središtu je međusobno priznanje, te aktuelna pitanja različite prirode, poput rada ovih registarskih oznaka. Međutim, ne može jedno bez drugog", rekao je Kurti.

Učinio je to nakon sastanka koji je u ponedjeljak 21. novembra u Briselu održao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i posrednicima Evropske unije.

"Nadam se da će EU smoći snage stati iza svog prijedloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Kao rezultat toga, nakon osam sati razgovora, na ukupno šest sastanaka, tri bilateralna i tri trilateralna, nemamo dogovor", rekao je između ostalog Kurti.