Politički analitičar

Politički analitičar Ilir Ibrahimi smatra da je zahtjev Sjedinjenih Američkih Država po pitanju registarskih tablica upućen Kosovu bio vrlo jasan i ocjenjuje da premijer Albin Kurti nije voljan da ide napred sa sporazumom, prenosi Klan Kosova.

"Nije riječ o registarskim tablicama. Ako su danas tablice, sutra može da bude nešto drugo. Jer sa Srbijom vjerovatno postoje desetine tehničkih problema za koje se očekuje da budu riješeni opštim sporazumom. Zahtjev Sjedinjenih Američkih Država je bio vrlo jasan, da se ne postavljaju tako proste tehničke stvari kao barijere za dijalog. Mi ne znamo ni istoriju kako je Kosovo osnovano, kako je formirano i kako je dospelo ovdje, ili hoćemo da zaboravimo, ili smo zaista krenuli na autodestruktivni kurs u odnosima sa SAD", upitao je Ibrahimi.

Ibrahimi je napomenuo da je odlaganje posjete Sjedinjenim Državama pojedinih kosovskih ministara jasan znak.

"Pojavili su se prvi znaci, može se nazvati ukorom. Samo su funkcioneri jedne političke stranke zamoljeni da ne putuju u SAD. Rečeno im je da su u krizi, pa treba da ostanu na Kosovu. Ne radi se o registarskim tablicama, radi se o tome da premijer Albin Kurti nije voljan da ide napred sa sporazumom", rekao je Ibrahimi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova