Teritorijalne pretenzije Srbije

Bivši predsjednik Centralne izborne komisije Mazlum Baraliju izjavio je da Kosovo gubi ako formira Zajednicu srpskih opština i da bi to bio opasan poduhvat s obzirom na, kako je naveo, teritorijalne pretenzije Srbije.

Baraliu je naveo da su "hegemonističke namjere Srbije za destabilizaciju i postojanje srpske države unutar Kosova već poznate".

"Kosovo gubi ako se Asocijacija (ZSO) realizuje, što je krajnje diskutabilan i opasan poduhvat za Kosovo jer disfunkcionalizuje državu Kosovo svojim institucijama i čini njenu budućnost neizvjesnom jer svi na Balkanu znaju hegemonističke ciljeve Srbije", rekao je Baraliu. 

Prema njegovim riječima, to što Beograd odbija njemačko-francusku inicijativa pokazuje namjere da na Kosovu želi da destabilizuju i da imaju Srbiju na Kosovu. 

"Stoga nije ni prihvatljivo ni korisno praviti Udruženje (ZSO). Rizik je potencijalan kada imate komšije koji imaju teritorijalne pretenzije", rekao je Baraliu.

Baraliu kaže da sporazum ne samo da ne može biti postignut do kraja ove godine nego je i sledeće godine pod znakom pitanja jer je Srbija odbacila francusko-njemački plan.

"Sporazum je i sljedeće godine pod znakom pitanja, jer je Srbija odbacila francusko-njemački plan i želi da privuče pažnju i pritisak EU i zbog ovog odbijanja da ne nastavi sa dijalog. Srbija je bila protiv dijaloga kako bi se održao proces zamrznutih odnosa", rekao je Baraliju.

Politički analitičar Agron Hoti je naveo da međunarodni pritisak nastavlja da raste na Kosovo i Srbiju da postignu konačni sporazum.

Hoti smatra da trenutna situacija ne daje mnogo nade da će biti postignut sveobuhvatan dogovor jer Srbija nije zainteresovana. 

"Dugo se traži konačan dogovor sa Srbijom. I naravno, pritisak na obje strane, na Kosovo i Srbiju, sve je veći da se postigne konačan dogovor. A sadašnja situacija ne daje mnogo nade da će doći do sveobuhvatnog dogovora jer smo u poziciji da je Srbija prinuđena da povuče Srbe iz kosovskih institucija, a Kosovo insistira na onome da ne odustane od odluke o registarskim tablicama što su tražili Amerikanci", rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima, pitanje severa je ključno pitanje celog sporazuma. 

"Srbija je zainteresovana da što duže ne postigne nikakav dogovor sa Kosovom. Kosovo bi trebalo da ima više koordinacije sa SAD jer, prema izjavama koje vidimo iz američke diplomatije, traže da se odluka o registarskim tablicama odloži i da se da šansa za dijalog", rekao je Hoti.