Zajedničko saopštenje

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Kosova Albin Kurti preneli su predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu da njemačko-francuski predlog služi kao dobra osnova za dalji nastavak dijaloga, prenosi Lajmi.

Kako se ističe u zajedničkom saopštenju Vlade Kosova i Predsjedništva, Osmani i Kurti su predsjedniku Macronu zahvalili na posvećenosti Francuske da, u saradnji sa Njemačkom, pomogne procesu daljeg toka dijaloga.

Oni su ponovili posvećenost dijalogu, zasnovanom, kako su rekli, "na očuvanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i funkcionalnosti Kosova".

Osmanijeva i Kurti govorili su o nedavnim dešavanjima na sjeveru Kosova, ističući da institucije Kosova ostaju posvećene miru, stabilnosti i garantovanju bezbjednog okruženja za sve građane.

"S tim u vezi, Osmani i Kurti su spomenuli destabilizujuće tendencije Srbije, kroz jačanje njenih nelegalnih struktura na Kosovu, zastrašivanje srpskih građana i podsticanje kriminalnih grupa da naruše red i zakon na sjeveru", navodi se u saopštenju.

Rekli su da će Kosovo nastaviti da bude koordinisana sa međunarodnim partnerima za rješavanje bezbjednosnih izazova.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi