Osnova za napredovanje

Predsjednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca izjavio je u utorak uveče da "Kosovo ima problem da kaže 'Ne!' francusko-njemačkom planu za rješenje odnosa Kosova i Srbije".

On je u intervju za TV Klan Kosova rekao da je taj plan prvi put video u septembru i da je Kosovo iznjelo svoje prijedloge o rješenjima koja su u njemu ponuđena.

"Taj plan je zdrava osnova za napredovanje, jer postoji Član 2 tog sporazuma koji je suština ovog sporazuma. Ovaj plan je izgrađen na tri principa: jednaka prava država, poštovanje međusobnog suvereniteta i pravo strana na samoopredeljenje“, rekao je Konjufca.

Rekao je da je neke dijelove plana ranije objavio lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj.

Prema riječima Konjufce, suština tog plana je da Srbija odustane od pretenzija prema Kosovu.

"Sada kada Srbija vidi da se približava jedno rješenje za Kosovo, u kojem međunarodna zajednica, najmoćnije evropske države kao i Sjedinjene Američke Države imaju jasan stav, Srbiji su predložili plan koji u suštini – ako prevedete šta taj plan znači – jeste da se jednom zauvijek odrekne svojih pretenzija na Kosovo. To je suština", rekao je Konjufca.

On je rekao da Srbija želi da pokazivanjem svoje snage izaziva Kosovo, ali da Kosovo na to treba da odgovori pravnim mehanizmima.

"Pa, kada se suočite sa okolnostima, veoma je dobro da razumijete sebe gdje ste. Da li preduzimate akcije u pravcu razbijanja loših okolnosti ili ih konkretizujete? Mislim da je sada Srbija ušla u ciklus u kojem želi da izazove Kosovo kroz pokazivanje svoje snage. To je demonstracija sile. Sada su naši pravni mehanizmi (Kosova) odgovorili kontra-strategijom. Ne prvenstveno silom, već pravom", kazao je on.

Dodao je da vladavina prava nije uvijek sila, ali ona postaje sila kada dođe do kršenja zakona.

"Ne isključujemo da Srbija može da žrtvuje i ljude da bi ostvarila cilj. Iz tog razloga kažem da nam je potrebna razboritost“, kazao je Konjufca.