Poslije ostavke Srpske liste

Šef Instituta za afirmaciju međunacionalnih odnosa Famir Sheholli upozorio je da bi se situacija u narednim danima mogla pogoršati, nakon istupanja Srpske liste iz institucija Kosova.

Sheholli je rekao da bi se Kosovo moglo vratiti u stanje od prije nezavisnosti, upozoravajući na povećanje međunarodnih bezbjednosnih snaga.

“Bojimo se da se vraćamo u godine prije proglašenja nezavisnosti. Tamo ćemo imati više snaga KFOR-a i međunarodnog faktora i nažalost UNMIK-a, pretvarajući rezoluciju 1244 u akciju na sjeveru”, rekao je Sheholli za Klankosova.tv.

Sheholli je rekao da su kao institut već dva mjeseca upozoravali da će se Srpska lista povući.

U međuvremenu je nagovestio da će sutra biti organizovan masovni protest na sjeveru, gdje će biti tri zahtjeva.

“Sutra je na sjeveru masovni protest. Oni će imati tri zahtjeva; Zahtev za ukidanje odluke o registarskim tablicama, zahtjev za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i zahtjevaju sporazum koji nazivaju Briselskim sporazumom o postavljanju srpskog komandanta na sjever, uz odobrenje četiri srpske opštine“, izjavio je Sheholli.

On je dalje rekao da je situacija izuzetno napeta i da se na sjeveru vide različiti ljudi koji nisu stanovnici tog područja.

“Odusdni je trenutak da saslušamo prijedloge SAD-a. Savjetujem premijeru Albinu Kurtiju da hitno sarađuje sa SAD, da posluša savjete koje su nam predložili da izađemo iz opasne situacije”, zaključio je Sheholli.