Analiziramo ih

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Josep Borell izjavio je danas da je dobio odgovore Kosova i Srbije na njemačko-francuski prijedlog za normalizaciju odnosa dve strane, kao i da ih trenutno u EU proučavaju, saopštila je pres služba EU.

"Dobili smo odgovore s obe strane. Proučavamo ih. I mislim da je ovo dobra prilika koju treba iskoristiti kako bi se odnos između Prištine i Beograda učinio više – recimo – normalnijim, jer, da bi i jedni i drugi napredovali na svom evropskom putu, potrebna je ta normalizacija odnosa", rekao je Borell uoči ministarskog sastanka grupe G7 u Minhenu.

On je rekao da će se u narednim danima znati kakav je odgovor na prijedlog, kao i da se nada da će on predstavljati iskorak u procesu dijaloga.

Borell je poručio da je potrebno da se "prevaziđe nasljeđe prošlosti" i da se normalizuju odnosi između Kosova i Srbije i da upravo to treba da omogući dijalog.

"Puno radimo na tome, sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom. Prije lejta prezentovali smo plan kako bi se prevazišla atmosfera permanentne krize i da bi se našao način za široku normalizaciju odnosa. Zahvalan sam za podršku koju dobijamo od Njemačke i Francuske za ovaj plan", rekao je Borell.

On je ocjenio da je to dobra prilika za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i naglasio da je normalizacija odnosa veoma važna za napredak obe strane na evropskom putu.

Izvor: Kosovo Online