Posljednje poglavlje

Bivši ambasador Kosova u Njemačkoj Bege Cufaj rekao je da će doći do ubrzanja u okončanju dijaloga sporazumom, kako je istakao, o međusobnom priznanju Kosova i Srbije, prenosi Gazeta express.

"U nedjeljama i mjesecima koji dolaze ćemo imati izuzetno ubrzanje napora da zaključimo ono što se do juče zvalo dijalog, a sada to možemo nazvati sporazumom o međusobnom priznanju Kosova i Srbije", rekao je Cufaj.

Međutim, za njemačko-francuski model je rekao da  je to još samo nacrt, pozivajući na koordinaciju sa saveznicima.

On je u emisiji "21 direkt" rekao da pitanje registarskih tablica vidi kao pitanje koje će Vlada Kosova, premijer Albin Kurti izraziti onim što se zove suverenitet Kosova.

"Najvažniji u mojim očima je ovaj detalj, odnosno ove registarske tablice ni na koji način ne smeju da naruše ono što se zove vremenski kontekst, u kojem Vašington, Berlin, Pariz, London žele da zaključe sporazum. Kurti je odredio vremenski rok i podsećam da ne bi štetilo ni njemu ni njegovoj vladi ni narodu Kosova ako nastavi komunikaciju sa Vašingtonom i sa centrima za odlučivanje u Evropi", rekao je Cufaj.

On je poručio da je vrijeme da se zaključi posljednje poglavlje, konačni sporazum sa saveznicima i da se Srbiji pokaže mjesto.

On je ocjenio da je jučerašnji sastanak najvažniji u okviru Berlinskog procesa.

"Rekao sam da je najvažnije iz prostog razloga, što danas po prvi put imamo konkretne sporazume, koji olakšavaju život građanima na Zapadnom Balkanu, slobodno kretanje sa ličnim kartama svih građana, posebno u pravcu Bosne i Hercegovine-Кosova, to je izvanredna vijest. Dobra vijest je priznavanje diploma, takođe fakultetskih, kao i priznavanje stručnih kvalifikacija. Ova tri sporazuma su veoma važna", rekao je Cufaj.

Cufaj je potvrdio da "Njemačka garantuje da će Srbija sprovesti sporazume koji su potpisani".

On je dodao da nesumnjivo sporazumi moraju proći kroz parlamente odgovarajućih zemalja i biti ratifikovani.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express