Ušteda energije

Ukupno 5.592 osobe su se prijavile za šest miliona eura subvencija koje je dodjelila Vlada Kosova za energetsku efikasnost. Osobe sa socijalnom pomoći za peći i kotlove na biomasu biće subvencionisane sa 90 odsto iznosa, dok će ostali dobiti 70 odsto. Aplikanti će imati koristi od subvencija za toplotne pumpe, invertore, kotlove na biomasu, peći na biomasu.

Zamjenik direktora Kosovske agencije za energetsku efikasnost Naim Zeqiri rekao je za Radio Kosovo da najveću vrijednost subvencije ostvaruju ljudi sa socijalnom pomoći, koji su subvencionisani sa 90 odsto za peći na biomasu.

"U pojedinačnim slučajevima, ako je podnosilac korisnik socijalne pomoći, imaće 90 odsto subvencije, za razliku od drugih koji će imati 70 odsto", rekao je on.

Interesovanje građana za subvencije je bilo veoma veliko. Zeqiri kaže da se je toplotne pumpe opliciralo  1.313 osoba, za invertore ili klima uređaje 2.656, za kotlove na biomasu 816, za peći na biomasu 1.207.

Prema rečima šefa Kosovske agencije za energetsku efikasnost Naima Zeqirija, ovi visokoefikasni uređaji direktno će uticati na smanjenje troškova grejanja za građane.

"Napravili smo procjenu da subvencijom u vrijednosti od šetst milona, ušteda energije biće 12 miliona. To će direktno uticati na račune za energiju korisnika, a istovremeno će oni koji budu imali sreće da budu subvencionisani kotlovima na biomasu značajno smanjiti potrošnju goriva, jer je oprema veoma efikasna“, rekao je Zeqiri.