Tražiće pokriće

Kosovski publicista Baton Haxhiu rekao je da se očekuje da konačni sporazum između Kosova i Srbije bude potpisan u roku od dva mjeseca, kao i da će premijer Albin Kurti prihvatiti osnivanje ZSO bez priznanja međusobnog priznanja, prenosi Gazeta express.

Haxhiu je dodao i da će taj postupak u javnosti biti predstavljen na sasvim drugačiji način.

"Kada dođemo do konačnog sporazuma Kosova i Srbije, vrijedi zapamtiti da je riječ o dva mjeseca, a da ne govorimo o nekoliko nedjelja, Kurti će prihvatiti ZSO bez priznanja. U međuvremenu, što se tiče ovog odlaganja odluke o registarskim tablicama, podmetaće se svakojake optužbe i sve vrste kleveta, kako bi osigurao neko pokriće u javnom mnjenju", istakao je Haxhiu.

Haxhiu naglašava i da izjavu potpredsjednika vlade Besnika Bislimija da je francusko-njemački prijedlog bliži sropskoj poziciji treba sačuvati zbog istorijske odgovornosti.

"U stvari, sam Besnik Bislimi je izjavio da je francusko-njemački prijedlog bliži poziciji Srbije nego poziciji Kosova. Osim što je davanje takve izjave u ovoj fazi procesa samo po sebi amaterizam, posebno u odnosu na međunarodne partnere, ovu izjavu treba sačuvati za političku i istorijsku odgovornost, nakon potpisivanja suštinski prosrpskog sporazuma", poručio je Haxhiu.

Haxhiu je ocjenio i da to svakako neće mnogo promjeniti suštinu i da će Kosovo na kraju ostati bez stolice u Ujedinjenim nacijama.

"Međutim, to ništa ne mijenja od sadržaja sporazuma koji Kosovo na kraju ostavlja bez najvažnije stvari na međunarodnom planu, sedišta u Organizaciji Ujedinjenih nacija", zaključio je Haxhiu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express