Predsjednica Kosova

Predsjednica Vjosa Osmani izrazila je danas na konferenciji za novinare sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Layen da su postupci Kosova u vezi sa registarskim tablicama bili fer i da su za vladavinu prava i ravnopravnost, prenosi Telegrafi.

"Što se tiče registarskih tablica, mislim da je pitanje o kome danas moramo da razgovaramo zapravo malo drugačije, pa da pogledamo kontekst registarskih tablica iz drugog segmenta. A to je da su spaljivane kuće i automobili građana koji sprovode zakon, odnosno mijenjaju tablice. Najnoviji slučaj dogodio se sinoć. Sve ove akcije nelegalnih i kriminalnih struktura koje su na crnoj listi SAD dokazuju da je riječ o vladavini prava", rekla je Osmani.

Kako je dodala, Kosovo je potvrđeno sa najvećim reformama u cijeloj Evropi u oblasti vladavine prava. To, dodaje ona, dokazuje da su "naši postupci bili ispravni, oni su za vladavinu prava i ravnopravnost svih".

Prema njenim riječima, manjina koja još nije promjenila registarske tablice je pod uticajem stalnih prijetnji, uključujući paljenje automobila i kuća, koje vrše "nelegalne kriminalne strukture“.

"Naša borba je protiv bandi i očekujemo da ćemo imati podršku naših saveznika i u EU i u SAD", zaključila je Osmani.

Ona je takođe izjavila da nikada nije negirala da postoji francusko-njemački prijedlog. Kako je najavila, francusko-njemački prijedlog će biti predstavljen rukovodstvu Kosova tokom narednih nedjelja i mjeseci, prenosi Albanian post.

Takođe, dodala je da će kosovske institucije imati sastanke sa njemačkom i francuskom stranom, pod vođstvom Evropske unije, na kojima će se detaljnije razgovarati o francusko-njemačkom prijedlogu.

Upitana povodom izjave predsjednika Srpske liste Gorana Rakića da ukoliko Vlada Kosova, KBS ili bilo ko drugi krene da oduzima imovinu Srba, Srbi će pružiti miran, demokratski otpor, Osmani je istakla da će u ovom slučaju Kosovo primjeniti zakon.

"Srbija je zemlja koja preti antipravnim mjerama samo zato što Kosovo sprovodi zakon, pa Srbija preti nasiljem zato što Kosovo sprovodi zakon jer Kosovo obezbjeđuje vladavinu prava i to je velika slika na kojoj mi stalno insistiramo a svi to mogu da vide", dodala je ona.

Von der Layen je govorila i o roku do 31. oktobra koji je određen za preregistarciju vozila na RKS, rekavši da se pravila moraju poštovati.

"Pravila su jasna i moraju se poštovati u svakoj državi. Istovremeno, ako postoji prelazni rok, tranzicija mora biti inkluzivna, mora ići kako treba", rekla je ona.

Ona je rekla da zna  da se radi na pronalaženju rješenja i uputila je čestitke na, kako je istakla, naporima i na svim stvarima koje se rade u okviru dijaloga.

Izvor: Kosovo online/Telegrafi/Albanian post