Planirati trošenje sredstava

Ljekarska komora Kosova pozdravila je to što je Vlada Kosova opredjelila 4,2 miliona eura za obezbjeđivanje esencijalnih lekova za bolnice, ali smatra da je taj iznos nedovoljan, prenosi Ekonomija onlajn.

Predsjednik Ljekarske komore Pleurat Sejdiu rekao je da je zdravstvenom sistemu potrebna baza podataka koja bi pokazala tačan broj lekova koji su potrebni u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova.

Prema njegovim riječima, nedostaje i potrošni materijal i fokus Ministarstva zdravlja treba da bude i na tom problemu.

Sejdiu je naveo da bi vlast trebalo da da prioritet ispunjavanju zahtjeva klinika u okviru kliničkog centra budući da pacijenti odlaze u inostranstvo na lečenje.

Kako je naveo,  sredstva treba trošiti na osnovu plana prioriteta koje su klinike odredile.

"Prvo moramo da zatvorimo rupu finansijskih gubitaka koje pravimo, a onda idemo na pitanje pacijenata ili spiskova lijekova. Mislim da ako se sagledaju ti prioriteti i ako se napravi analiza na osnovu ovih činjenica, onda se može osjetiti uticaj ovih miliona", rekao je Sejdiu.

Sejdiu je naglasio da nema plana ili podataka o trošenju sredstava, ne postoje protokoli liječenja i da budžet treba planirati da zadovolji i potrebe za lijekovima.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online