Osjetljive okolnosti

Gazmir Raci, bivši savjetnik nekadašnje ministarke za dijalog Edite Tahiri, izjavio je da je za Kosovo važno da i SAD učestvuju u guranju dijaloga Kosova i Srbije napred, ali da ne očekuje brzo rešenje, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim riječima, Kosovo će uz pomoć SAD i dvije evropske sile, Njemačke i Francuske, završiti proces koji je zbog geopolitičkih okolnosti veoma osjetljiv.

"Zbog velikog značaja, ne očekujem brz dogovor na sljedećem sastanku. Ali očekujem da će stavovi dvije delegacije biti još usklađeniji, iako već javno znamo stav Srbije. Oni su govorili protiv njemačko-francuskog prijedloga. Za nas je važno da su u ovom novom prijedlogu uključene i SAD i da je američka pomoć neophodna za završnu fazu", rekao je Raci.

Kako je naveo, ako Kosovo uspije da se angažuje u odbrani svojih ciljeva koji neće uticati na ustavni poredak, neće biti promjene granica i neće biti promjene sistema vlasti zbog činjenice da postoje dva nivoa vlasti, nacionalni i lokalni.

"Uz pomoć SAD i dvije evropske sile, vjerujem da će Kosovo uspjeti u ovoj fazi da završi proces koji je zbog geopolitičkih okolnosti veoma osjetljiv. Očekujem da Vlada i premijer otvore još širu političku raspravu. Trebalo bi da se konsultuje i opozicija u Skupštini Kosova da ne bismo imali drugih problema za bilo kakav konačni prijedlog po pitanju dijaloga", rekao je Raci.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online