Poznavaoci političkih prilika

Iako su predstavnici vlasti zadovoljni izvještajem Evropske komisije o napretku Kosova, poznavaoci političkih prilika ocjenjuju da on neće biti presudan u donošenju odluke Evropskog savjeta o viznoj liberalizaciji u decembru.

Kosovo je odavno ispunilo pravne i tehničke kriterijume za viznu liberalizaciju pa Evropska komisija godinama poziva na njeno odobravanje, mišljenja je politikolog Ognjen Gogić.

"Odluku o viznoj liberalizaciji snosi Evropski savjet. Dovoljno je da jedna država bude protiv jer je potreban konsenzus. Najčešće se to dešava da jedna država iskorači i usprotivi se, a u pozadini veći broj država podržava  to mišljanje. U suštini, samo jedna država je u ulozi lošeg policajca. Razlog što Kosovo nema viznu liberalizaciju je isključivo političke prirode I to je nešto što te države treba da objasne”, kazao je Gogić.

Da su razlozi neodobravanja vizne liberalizacije za građane Kosova političke prirode, saglasni su i profesori Milazim Krasniqi i Avni Mazreku.

"Odobravanje vizne liberalizacije se godinama unazad koristi kao politički pritisak na kosovske institucije i nelogično je da milion ipo ljudi usred Evrope bude izolovano, ali se to iskorišćava kao neka vrsta pritiska kako bi se pospešio dijalog. Možda će biti vizne liberalizacije, u znak dobre volje, da i gospodin Kurti koji sumnja u sve, da mu se to da kao neka nagrada da bi se ubrzao taj proces dijaloga”, dodaje Krasniqi.

"Svaka politička odluka vladajućih organizacija EU vezanih za Kosovo gotovo je nemogoća zbog pet država koje nisu priznale nezavisnost Kosova i to komplikuje odnose Kosova i EU. Situacija je kompleksna” kazao je Mazreku u Jutranjem programu RTK2.

U Izvještaju Evropske komisije za 2022. godinu kritikovan je rad Skupštine Kosova, navedeno je i da u dijalogu sa Srbijom potrebno postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma koji će Srbiji i Kosovu obezbjediti napredak ka EU. Vlasti na Kosovu navode da je ovogodišnji izvještaj Evropske komisije o Kosovu najbolji do sada.