Lider AKR-a

Lider Alijanse za novo Kosovo Behgjet Pacolli ocjenio je da će premijer Albin Kurti, uprkos protivljenju, na kraju ipak prihvatiti i ZSO i odluku o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, prenosi Ekonomija onlajn.

Pacolli kaže da Kurti dobro zna da ne može da promjeni način dijaloga uprkos tome što se borio i protivio sporazumima postignutim u posljednjoj deceniji.

„Kurti je dobro uradio što je ušao u dijalog. Dijalog nije izmišljotina ni Kosova, ni Srbije, već mehanizam koji su stvorili naši saveznici za rješavanje otvorenih tema između dvije države, prije svega sporazum sa obostranim priznavanjem. Ovaj termin je prvi uveo predsjednik Trump i danas je ovo zvaničan zahtjev Srbiji, a ne onim što se naziva pravno obavezujućim sporazumom, koji je bio nejasniji. Kurti zna da ne može da promjeni način dijaloga. On se protivio i borio protiv dogovora postignutih u posljednjoj deceniji, sada sam sprovodi te dogovore. Da su tako loši, on bi se usprotivio kao što je radio", rekao je Pacolli.

Pacolli kaže da će premijer Kurti prihvatiti i odluke za manastir Visoki Dečani i Zajednicu srpskih opština.

"Polako ćemo doći u poziciju da premijer Kurti prihvati odluku za manastir Visoki Dečani, za ZSO, fusnota je već prihvaćena. Ono što očekujem od premijera Kurtija je da razjasni šta znači uzajamno priznanje u centru, da li je ova formulacija da neće biti eksplicitnog priznanja, jer je u diplomatiji priznavanje formalni čin, a ne proces u centru, niti na početku, niti na kraju“, izjavio je Pacolli.

Pacolli je na samom kraju rekao da Albin Kurti treba da snosi odgovornost, jer je premijer Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online