Bivši premijer Kosova

Bivši premijer Kosova i bivši predsjednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa kazao je da je video "njemački nacrt" Statuta o Zajednici srpskih opština, ali da nije uvjeren da li je taj dokument autentičan, prenosi Ekonomija onlajn.

"Video sam nacrt sporazuma, nisam siguran da li je to pravi nacrt ili nešto slično, ali sam pogledao. Mislim da su osnovni elementi oni koji su bili u sporazumu iz 2013. godine, ali ima i sličnih ili otprilike sličnih elemenata dokumentu iz 2015. godine", rekao je Mustafa.

On je naveo da Vlada Kosova ima obavezu da formira ZSO jer je to zahtjev međunarodne zajednice.

"Ne može da se govori o produktivnosti sporazuma, jer možda nije sasvim isti, može biti drugačiji. Međutim, zahtjev međunarodne zajednice je da se postigne sporazum koji se sprovodi na osnovu Ustava Kosova i zakona na snazi. Kurti to možda neće potpisati, jer je premijer, dobio je glasove, ali Kosovo ima zakonsku obavezu da to sprovede", rekao je Mustafa.

Mustafa je rekao da Kurti mora da sklopi dogovor ili da popusti.

"Gospodin. Kurt mora da sklopi dogovor ili da popusti, jer nema mnogo alternativa. Sada sporazum nije samo unutrašnje pitanje Kosova, već i pitanje stabilnosti u regionu jer imamo zemlju koju je napala Ukrajina, rat koji se vodi u Evropi", rekao je on.

Kako je rekao, ne radi se samo o interesu Kosova, već je potrebna saradnja sa prijateljskim zemljama Evropske unije i SAD kako bi se pronašlo rješenje da se izbegne zaoštravanje situacije", istakao je Mustafa.

On je rekao da se slaže sa stavom LDK o sastanku na koji pozvao Kurti.

"Slažem se sa stavom LDK da Kurti treba da ode u skupštinu i obavjesti skupštinu, on ne može da daje savjet Abdixhikuu da li da ide na sastanak ili ne", izjavio je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online