Specijalno tužilaštvo

Po nalogu Specijalnog tužilaštva, Policija Kosova je uhapsila osobu M.M. iz redova srpske zajednice pod sumnjom da je bio član "organizovane kriminalne grupe" koja se dovodi u vezu sa ubistvom srpskog opozicionog političara Olivera Ivanovića.

U saopštenju Tužilaštva Kosova se navodi da se sumnja da je uhapšeno lice aktivno učestvovalo u izvršenju krivičnog dela "učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi" povodom krivičng dela "teško ubistvo".

"Takođe, isti je od početka 2019. godine bio nedostupan organima tužilaštva, iako je na snazi bio nalog za hapšenje, a 19. oktobra 2022.godine, u večernjim satima, uhapšen je od strane Kosovske policije", navodi se u saopštenju i dodaje da će u zakonskom roku biti podnet zahtev za određivanje mere pritvora.

Oliver Ivanović, lider građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP), ubijen je 16. januara 2018. godine ispred prostorija stranke u Severnoj Mitrovici, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova.

Poslednje ročište u slučaju ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića održano je 18. oktobra, kada je još jedan svedok pod zaštitom anonimnosti odbio da da izjavu uz obrazloženje da se ne oseća bezbedno.

Specijalno tužilaštvo Kosova je do sada podiglo tri optužnice u kojima nije bilo većih suštinskih izmena.

Optužnica je podignuta protiv Nedeljka Spasojevića (policijski službenik), Marka Rošića (građanin Severne Mitrovice), Silvane Arsović (sekretarica ubijenog Olivera Ivanovića), Dragiše Markovića (policijski službenik), Žarka Jovanovića (policijski službenik) i Radeta Basare (policijski službenik).

U vezu sa ubistvom se dovode i Željko Bojić (šef operative Policije Kosova za region sever), Milan Radoičić (potpredsednik Srpske liste) i Zvonko Veselinović (biznismen).

Protiv njih nije podignuta optužnica jer su bili u bekstvu kada je kosovsko tužilaštvo podiglo prvu optužnicu.

Radoičić i Veselinović se u optužnici pominju kao "vođe kriminalne grupe", koja je planirala ubistvo političara Olivera Ivanovića.

Međutim, za Milanom Radoičićem je marta 2021. godine povučen nalog za hapšenje bez ikakvog objašnjenja.

U međuvremenu je Osnovno tužilaštvo u Uroševcu februara ove godine ponovo raspisalo poternicu za Radoičićem ali zbog sumnje da je zastrašivao svedoke u slučaju Brezovica. Ovaj slučaj se tiče nelegalne gradnje, odnosno zloupotrebe položaja radi lične koristi. U okviru slučaja Brezovica je uhapšen, pored ostalih, funkcioner Srpske liste Bratislav Nikolić.

Inače, Radoičić je potpredsednik ove vodeće stranke kosovskih Srba, koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Takođe, Radoičić je na crnoj listi SAD zbog umešanosti u međunarodni organizovani kriminal.