Specijalni izaslanik SAD

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar (Escobar), govoreći za kosovske medije, je rekao kako je uvjeren da će Srbija priznati Kosovo.

- Razgovarao sam sa predsjednicom Osmani o različitim načinima na koje Kosovo može da to oblikuje kako bi to bila ‘win-win’ situacija, kako za zajednice na Sjeveru tako i za samo Kosovo. Ali najvažnije je da to mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, mora da se pridržava zakona Kosova i ne smije da utiče na funkcionalnost Kosova.

Postoji mnogo, evropskih opcija i modela koje možemo zajedno da razmotrimo i koji bi ovo učinili realnom mogućnošću. Ali, voljeli bismo da se to primijeni - rekao je Eskobar za kosovski "Kanal 10".

Doprinos EU izgledu konačnog sporazuma

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, odnosno o konačnom sporazumu, kazao je da bi on trebalo da bude mapa puta za održive i mirne odnose, te dodao da elementi sporazuma zavise od strana, te da su svaku riječ u svim sporazumima do sada napisali upravo Beograd i Priština, u sklopu dijaloga koji olakšava EU, a podržavaju Sjedinjene Američke Države.

Eskobar je naveo da će EU doprinijeti razmišljanju o izgledu konačnog sporazuma, a da će se SAD pobrinuti da rezultat ne utiče na suverenitet i nezavisnost Kosova.

Specijalni izaslanik SAD upitan je i o onome što se predstavlja u medijima kao francusko-njemački prijedlog kojim se predviđa učlanjenje Kosova u UN, ali ne i formalno priznanje Srbije. On je rekao da je stav SAD da sve što evropske zemlje predlože mora da se uzme ozbiljno u obzir i da će oni to podržati. Dodaje da SAD podržava integraciju Kosova i potencijalno Srbije u euro-atlantske strukture.

SAD insistiraju na uzajamnom priznanju

Kada je u pitanju uzajamno priznanje, na čemu SAD insistiraju, Eskobar kaže da misli da će se to dogoditi, te da je samo pitanje tajminga.

- Ono što je važno za Kosovo je da započne stabilniji put ka integraciji u euroatlantske strukture, uključujući i priznanje od strane pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo. Ovo je najvažnija stvar koju možete izvući iz bilo čega drugog u tom procesu - rekao je Eskobar i dodao da se nada da će se Kosovo ujedno priključiti NATO-u.