Građani ne znaju ništa

Avni Klinaku iz Pokreta za jedinstvo kaže da o postojanju njemačko-francuskog prijedloga za sporazum sa Srbijom građani ne znaju ništa, a da je Albin Kurti upravo bio protiv netransparentnosti dok je bio u opoziciji, prenosi Koha.

"Generalno, dokument koji smo videli izgleda kao da je još uvijek u početnoj fazi sa nediplomatskim jezikom. Razgovara se o odobrenju i priča se da je vrlo blizu. Po meni je strašno za građane da ne znaju koji je sadržaj tog dokumenta. To je onaj isti Albin Kurti koji je bio protiv netransparetnosti dok je bio u opoziciji“, rekao je Klinaku.

Prema njegovim riječima, ZSO predstavlja problem premijeru Kurtiju, jer je bio kategorički protiv njenog formiranja dok je bio u opoziciji.

"Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će najprije zahtjevati sprovođenje ZSO, a zatim nastaviti sa sporazumom i ovo je cilj da se Vlada Kosova stavi u nepovoljnu situaciju. Mislim da će Albin Kurti imati problem sa ZSO i to će ga skupo koštati”, rekao je on.

Klinaku je ocjenio da ZSO ne treba ni na koji način da se sprovodi, a ako bude sprovedena, nešto slično bi trebalo da postoji i za Preševo.

Povodom Kurtijevog sastanka sa opozicionim partijama, koji se očekuje u petak, Klinaku je rekao da nije iskren, jer se, prema njegovim riječima, svaka aktivnost oslanja na glasove.

Klinaku je dodao da je više od 50 odsto građana glasalo za Pokret Samoopredjeljenje, razočarenje biračai, prema njegovim riječima, biće veoma veliko.

Govoreći o konačnom sporazumu Kosova i Srbije, Klinaku je rekao da Srbija nije zainteresovana za sporazum.

Klinaku dodaje da bi Srbija teško mogla da potpiše sporazum po francusko-njemačkom dokumentu, jer bi, prema njegovim riječima tako imala mnogo manje koristi od ovog dokumenta nego Kosovo.

"Prema francusko-njemačkom dokumentu, predviđeno je da se priznanje odloži za 10 godina, dok je Kosovu obećano mjesto u UN, priznanje od pet zemalja EU. Srbija će teško da potpiše jer bi korist za nju bila mnogo manje od koristi koje bi Kosovo moglo da ima“, rekao je on.

Klinaku je izjavio da će predsjednik Srbije iskoristiti ZSO protiv Vlade Kosova, znajući da ona to ni na koji način ne prihvata.

"Teškoću će predstavljati implementacija prethodnih dogovora i ZSO. Vućić će imati fokus na ZSO. Vlada će to odbiti. Kurti je doveo zemlju u građanski rat za Zajednicu, ja to ne mogu da prihvatim i neće se desiti. Ovo je kritična tačka“, naglasio je on.

Klinaku je dodao da će i odbijanje ZSO imati posljedice posebno po Vladu.

"Biće teškoća za Vladu Kosova jer odbijanje bilo čega donosi posljedice i za ono što radi. Na kraju će se svesti na pravo rješavanje pitanja, reciprocitet i definisanje granica, a onda priznanje postaje nepotrebno” zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore