Treba da pokaže spretnost

Novinar Vehbi Kajtazi izjavio je da premijer Albin Kurti treba da pokaže spretnost i posluša preporuku međunarodnih predstavnika da se odloži primjena odluke o registarskim tablicama jer je to tehničko pitanje, prenosi Klan Kosova

"To su tehnička pitanja koja nemaju nikakvog uticaja na našu budućnost, kao ni na budućnost ove zemlje. Ako Kurti postane pametan, odložiće ovaj rok za registarske tablice, jer ako odluči da svoju odluku sprovede, šta će se onda desiti? Da li smo spremni da odvedemo specijalnu jedinicu na sjever? Ili da imamo Specijalnu jedinicu kao neku vrstu privatnog fizičkog obezbeđenja. Oni su za velike operacije. U većini ovih slučajeva naša policija je ponižena. Zašto da se stalno izvodi specijalna policija da se kaže Srbiji da smo država", upitao je Kajtazi.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar zatražio je odlaganje preregistracije vozila za 10 mjeseci i to treba posmatrati, kaže Kajtazi, kao rok u kome će se postići dogovor.

"Činjenica da se traži 10 mjeseci govori da nismo baš blizu dogovora", kaže Kajtazi.

On je rekao da je Kosovo prvo imalo nekoordinisanu komunikaciju sa Amerikancima, a da su onda drugi intervenisali da bi obnovili međunarodnu komunikaciju sa premijerom Kosova i vladom.

"Ono što je bilo sa dogovorom o ličnim kartama je apsolutno usaglašeno sa Amerikancima i ispalo je dobro", dodao je Kajtazi.

Kako je naveo, u procesu dijaloga, strane moraju da otklone sve one prepreke koje onemogućavaju postizanje sporazuma.

"Konačni sporazum apsorbuje ova tehnička pitanja. To što je Escobar danas rekao da 'sporazum sa Srbijom ne predviđa priznanje', bojim se da Kurti nije spreman da pomeri proces jer je cilj bio priznanje od Srbije, što je legitimno. Ali dizajn sporazuma se vidi kao da nam ne donosi priznanje iz Srbije", kaže Kajtazi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova