Američki emisar za Z. Balkan

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar sastao se danas sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, a kako je rekao na konferenciji za medije, sa Kurtijem je razgovarao o pitanjima koja se tiču odnosa sa Srbijom i regionalnim implikacijama dijaloga, prenosi Gazeta express.

Escobar je nakon sastanka istakao da se razgovaralo i o "daljoj podršci SAD kosovskoj nezavisnosti, suverenitetu i bezbjednosti".

Kurti je poslije sastanka izjavio da su teme razgovora bile odnosi Kosova i Srbije, proces dijaloga i njegov put napred, značaj bilateralnih odnosa i partnerstvo SAD i Kosova, kao i reforme na Kosovu i suočavanje sa energetskom krizom.

"Kroz spremnost za sastanke, volju za dogovorima i konkretne prijedloge koje dajemo, Kosovo se pokazalo kao konstruktivna i kreativna strana u dijalogu. Kosovo je spremno za pravno obavezujući sporazum, za punu normalizaciju odnosa uz međusobno priznanje u centru. Uvijek pozdravljamo interesovanje i angažovanje SAD u ovom procesu. Sa SAD smo saveznici u vrijednostima i partneri u ciljevima", naveo je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express