Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz pozvala je Evropsku uniju da zauzme čvršći stav prema Srbiji zbog kako je navela njene blizine Rusiji, prenosi Koha.

Gërvalla-Schwarz je u intervjuu za austrijsku agenciju "APA" istakla da "Srbija pokazuje da nema interesa da se pridruži Evropskoj uniji, tako da bi bilo logično da Brisel kada je Srbija u pitanju da joj zamrzne status kandidata i fondove koji idu uz to".

Gërvalla-Schwarz je rekao da bi još jedan potez EU bio uvođenje sankcija srpskim oligarsima koji sklapaju energetske poslove sa ruskim oligarsima.

"Nije u redu da evropska država poput Srbije usred Evrope jedina finansijski podržava i služi one koji ratuju protiv Ukrajine. Ruska agresija u Ukrajini konačno je promjenila situaciju na Zapadnom Balkanu. Dok sve zemlje Zapadnog Balkana pokušavaju da oslabe Rusiju, Srbija se ponaša drugačije", kaže Gërvalla-Schwarz.

Ona je i navela da Evropska unija omekšava odnose sa Srbijom.

„Mislim da Evropska unija radi veoma malo. Čak i devedesetih godina, EU je pokušavala da sukob na Balkanu uvijek sagleda sa jedne strane, tako da postaje lako ignorisati probleme i ne vidjeti ih."

Gërvalla-Schwarz kaže i da je neophodno imati "veoma jasnu strategiju kako može da se završi dijalog Kosova i Srbije".

"Nije dovoljno samo reći, djeco, sjedite ovdje i nemojte se svađati, ali zaista morate da dođete za sto sa jasnom porukom i ne može biti drugog izlaza iz ovog dijaloga osim međusobnog priznavanja“, rekla je Gërvalla-Schwarz.

Upozorila je i da ne postoji samo opasnost od nove blokade na Kosovu, već bi se sukob mogao proširiti i na Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

"To što je Srbija toliko zavisna od Rusije je uglavnom zahvaljujući ovom predsjedniku“, rekla je Gërvalla-Schwarz.

Što se tiče liberalizacije viza za Kosovo, Gërvalla-Schwarz je rekla da se nada da će konačno biti napretka.

„Vrijeme je, i nema čvrstog razloga, zašto građani Kosova treba da budu jedini koji treba da ostanu izolovani, koji ne mogu da putuju bez viza“, rekao je Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore