Naši saveznici

Predsjednica Vjosa Osmani je rekla da je francusko-njemačka inicijativa za intenziviranje procesa dijaloga između Kosova i Srbije ozbiljna, prenosi Reporteri.

„Svaka inicijativa naših partnera je ozbiljna. Francuska i Njemačka su kroz istoriju bile saveznici i pristalice Kosova“, rekla je Osmani.

Premijer Kosova Albin Kurti je juče izjavio da postoji francusko-njemačka inicijativa, koja želi da da više ovlašćenja specijalnom predstavniku EU za zapadni Balkan Miroslavu Lajčaku, ali prema njegovim riječima, nije ništa konačno, a kamoli odlučujuće u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije.

„Postoji francusko-njemačka inicijativa koja želi da da veća ovlašćenja specijalnom predstavniku EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavu Lajčaku, kao i kontinuiranu američku podršku. Razgovara se o različitim modelima, ali nema ništa konačno, a još manje odlučujuće da bi se moglo reći da je „ovo francusko-njemački prijedlog“, rekao je Kurti.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz potvrdila je da postoji prijedlog Francuske i Njemačke, tačnije njihovih izaslanika za dijalog Kosova i Srbije.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri