Građanska parnica

Više od 1.200 radnika Kosovske energetske korporacije dobilo je građansku pravnu parnicu koju su pokrenuli protiv tog preduzeća 2012. godine, za isplatu rada obavljanog vikendima, prenosi Reporteri.

Radnici KEK podneli su tužbu još 2012. godine, tvrdeći da im nije dodatno plaćen rad vikendom za period od 1. oktobra 2011, a to se kasnije proteglo do 30. septembra 2017. godine.

Iz presude proizlazi da je Osnovni sud u Prištini utvrdio da tužioci nisu dobili naknadu za dodatni rad tokom vikenda, pravo koje im pripada na osnovu Zakona o radu, koji predviđa da zaposleni imaju pravo na dodatnu zaradu u procentu od osnovne zarade i to 20 odsto po satu za negu, 30 odsto po satu za noćni i prekovremeni rad, kao i po 50 odsto po satu za rad tokom praznika i vikenda.

Prema obrazloženju presude Osnovnog suda, proizlazi da je na osnovu ugovora o radu iz 2011. godine i člana 39 Zakona o radu dokazano da je predviđena naknada za prekovremeni rad tokom vikenda.

"Sud je utvrdio da tužioci imaju ugovore o radu koji predviđaju rad po smenama, tako da je finansijskim vještačenjem dokazano da su radili i vikenda (subotom i nedjeljom) u zavisnosti od smene, dok im tužena strana nije nadoknadila 50 odsto sati rada tokom vikenda, niti im je dala slobodne dane", navodi se u obrazloženju rješenja.

Prema KEK, tužioci su radili u redovnom radnom vremenu jer je djelatnost tog preduzeća bila specifična i usklađeno je radno vrijeme sa smenama u skladu sa Zakonom o radu. Tvrdili su da je poslodavac plaćao prekovremeni rad samo van redovnog radnog vremena, u slučaju da je radnik pozvan sa odmora na posao vikendom.

Međutim, sud je ove tvrdnje ocjenio kao neosnovane, jer je finansijskim vještačenjem utvrđeno da su tužioci radili tokom vikenda, a da im nisu nadoknadili iznos od 50 odsto zarade.

Tu odluku prištinskog suda potvrdio je Apelacioni sud.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri