Realnost

Analitičar Artan Muhaxhiri kazao je da očekuje pozitivne vijesti iz Brisela o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova dodajući da Češka trenutno igra konstruktivnu ulogu u tom procesu, prenosi Telegrafi.

„Dosadašnja iskustva su nas naučila da ne budemo previše oduševljeni naznakama iz Brisela, jer oni znaju da idu iz jedne krajnosti u drugu. Međutim, ovoga puta se čini da su pozitivna očekivanja zasnovana na realnosti“, rekao je Muhaxhiri.

Prema njegovim riječima, češka vlada trenutno igra veliku konstruktivnu ulogu u ubrzavanju te agende.

„Brojne političke garancije, kao vid podrške procesu liberalizacije viznog režima za Kosovo, kao i ublažavanje tradicionalnih primjedbi (Francuska, Holandija), teraju nas da se nadamo kraju ove višegodišnje sage. Jasna podrška Njemačke je glavna prilika da se na ovom putu neutrališu prepreke nekih od zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova“, rekao je Muhaxhiri.

On je naglasio da će u komplikovanom regionalnom kontekstu, čak i eventualna liberalizacija viza za građane Kosova biti "nepravedno nametnuta u okviru dijaloga za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom”.

Češko predsjedavanje Evropskom unijom zvanično je na dnevni red 13. oktobra stavilo raspravu o liberalizaciji viza za Kosovo.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi