Potencijal Kosova

Savjetnica za stručno obrazovanje i obuku Malinda Rizvanolli Barjaktari istakla je da je omladina potencijal Kosova, ali da zbog sve većeg odlaska mladih, prioritet Vlade Kosova mora da bude obrazovanje i stručno usavršavanje, prenosi Lajmi.

Barjaktari je na prvom panelu u okviru regionalne konferencije, na temu "Značaj obrazovanja i stručnog usavršavanja i povezanost sa tržištem rada", istakla da iz godine u godinu raste broj mladih koji nameravaju da napuste Kosovo.

Barjaktari je naglasila da je prioritet Vlade Kosova tretman obrazovanja i stručno usavršavanje, kako bi mladima dala nadu.

"Imamo veliki potencijal, omladina Kosova čini veliki procenat, tako da s jedne strane to smatramo potencijalom, ali kao vlada moramo da donosimo rješenja za mlade ljude, kako bi se našli na tržištu rada. Situacija na Kosovu je iz godine u godinu sve gora, mladi sanjaju da napuste Kosovo, ovde ne vide budućnost. Smatramo da obrazovanje i stručno usavršavanje mogu biti ta formula, posebno za početak dualnog obrazovanja", rekla je ona.

Kako je dodala, obrazovanje i stručno usavršavanje ne mogu biti uspješni ako nema stvarne saradnje privatnog sektora i državnih institucija.

Zamjenik ministra prosvete i nauke u Sjevernoj Makedoniji, Lulzim Aliu, rekao je da ta država ima akreditovane programe za mnoge profile za pripremu novog stručnog kadra koji će služiti kompanijama za kvalifikovane radnike.

Aliu je rekao da je u poređenju sa Kosovom, Sjeverna Makedonija korak ispred u dualnom obrazovanju.

"U poređenju sa Kosovom, mi u Sjevernoj Makedoniji smo korak ispred. Nismo uspostavili dualno obrazovanje u cijeloj zemlji, ali smo na dobrom putu i napravili smo značajan korak, jer ako uporedimo statistiku u posljednje dvije godine, prošle školske godine imali smo 90 paralela sa dualnim obrazovanjem sa 1.400 učenika, a za to je, naravno, neophodna saradnja sa raznim preduzećima iz privatnog sektora", rekao je on.

Direktor Sektora za obrazovanje u Privrednoj komori Crne Gore Mladen Perazić rekao je da u Crnoj Gori ima stručnih kadrova koji omogućavaju kompanijama da imaju savremene konkurentne proizvode.

"Sada se povećao broj kompanija koje su postale svijesne da će biti dio globalizacije i koje vide potrebu da imaju takve okvire, iz razloga što su njihovi proizvodi konkurentni. Stoga vide potrebu za zapošljavanjem kvalifikovanih stručnjaka, a nešto su i postigli u odnosu na prošlost", naglasio je on.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline