Osnovni sud u Prištini

Osnovni sud u Prištini osudio je bivše poslanike Samoopredjeljenja (VV) Mythahera Haskuku, Envera Hotija, Shqipe Pantini i Teutu Haxhiu na po godinu dana uslovne slobode zbog krivičnog djela "Upotreba oružja ili opasnog oruđa", prenosi Reporteri.

Kako prenosi "Zakletva pravde" presudu je objavio sudija Adnan Kamberi, a kako se navodi, poslanici Samoopredjeljenja su zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova osuđeni na po godinu dana zatvora, ali kazna neće biti izvršena osim ako osuđeni u roku od dvije godine ne ponove ili počine drugo krivično djelo.

Osuđeni su dužni da u roku od 15 dana od pravnosnažnosti presude plate sudsku taksu u iznosu od 50 eura, a na ime naknade štete oštećenima u iznosu od 30 eura.

Protiv ove presude stranke imaju pravo žalbe u roku od 15 dana od dana prijema pismene presude.

Prethodno su optuženi Hoti, Pantina, Haskuka i Haxhiu priznali krivicu za krivično djelo "Upotreba oružja ili opasnog oruđa", iako su se na početku sjednice izjasnili nevinim.

Međutim, nakon konsultacija sa svojim braniocem advokatom Haxhiem Millakuom, optuženi Hoti priznao je krivicu za zločin koji mu se stavlja na teret.

"Poslije pauze smo imali dovoljno vremena da se konsultujemo i sve dileme i procesno i materijalnopravne smo razjasnili i moj branjenik je odlučio da prihvati krivicu", rekao je Millaku.

Hoti je u završnom govoru rekao da je kao poslanik izabran na izborima 2014. godine i da je svoju dužnost obavljao časno i visoko odgovorno.

"Akcija koja se odigrala na jednoj od sjednica Skupštine Kosova bila je usmjerena na interes zemlje za određene poznate teme kao što su razgraničenje i pridruživanje i mislim da je efekat postignut", izjavio je Hoti.

Optuženi Pantina, Haskuka i Haxhiu u svom završnom govoru izjavili su da je njihovo djelovanje u interesu "odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova".

Među optuženima je i Rexhep Selimi kome se u Hagu sudi za ratne zločine.

U optužnici Osnovnog tužilaštva u Prištini navodi se da su Enver Hoti, Shqipe Pantina, Mythaher Haskuka, Teuta Haxhiu i Rexhep Selimi optuženi da su neovlašćeno 19. februara 2016. na plenarnoj sjednici Skupštine Kosova upotrebili oružje da bi prekinuli rad sjednice, i bacili suzavac.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri