Specijalni sud

Specijalizovana vijeća u Hagu produžila su pritvor bivšem predsjedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseliju, saopštio je Specijalni sud.

U obrazloženju odluke, specijalni sud je naveo opasnost od bjekstva, uticaj na svjedoke, uništavanje dokaza, prenosi Ekonomija onlajn.

Protiv Veselija i još trojice optuženih vođa bivše OVK, Hashima Thaçija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija Kancelarija Specijalizovanog tužioca je krajem aprila proširila optužnicu u kojoj ih tereti da su počinili i ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

Optužnica protiv ove četvorice potvrđena je 26. oktobra 2020. godine i prema njoj, terete se da su sa drugim članovima udruženog zločinačkog poduhvata imali zajednički cilj da obezbede i vrše kontrolu nad cijelim Kosovom uz pomoć zastrašivanja, maltretiranja, upotrebe nasilja i eliminacije onih koje smatraju političkim protivnicima.

Odbrana Veselija je nekoliko puta ove godine tražila da se on pusti da se brani sa slobode, ali je Specijalni sud sve te zahtjeve odbio.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online