Šef poslaničke grupe AAK

Šef poslaničke grupe AAK Besnik Tahiri izjavio je da bi Evropska unija trebalo da obustavi pregovore sa Srbijom o članstvu zbog potpisivanja sporazuma Moskve i Beograda o Planu konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova, prenosi Lajmi.

"Evropska unija bi trebalo da obustavi pregovore za članstvo Srbije, kao što bi NATO trebalo da obustavi svoje programe, dok zemlje regiona treba da obustave regionalne sastanke sa Srbijom. Ovaj sporazum je uvreda Srbije za savjest slobodnih naroda“, rekao je Tahiri.

Šefovi diplomatija Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali su u Njujorku prošle nedjelje Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dvije zemlje za naredne dvije godine.

Selaković je juče objasnio da se radi o tehničkoj stvari, koja se obavlja od 1996. godine, a da sporazum napadaju „oni koji ga nisu ni videli“.

„Napadi na plan nisu ništa drugo nego traženje razloga da se Srbija napadne“, ocjenio je Selaković.

On je objasnio da taj plan sadrži buduće poteze oko konsultacija u Ujedinjenim nacijama oko Kosova, o bilateralnim odnosima i multiratelarnim aktivnostima i da u njemu nema bezbjednosne politike.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi