Pozitivni pomak

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi izjavio je da je rat u Ukrajini promjenio pristup u vezi sa liberalizacijom viznog režima za Kosovo i da je optimista da bi u toku godine moglo doći do pozitivnih pomaka u tom pravcu, dok ekspert za evropske integracije Agron Hoti smatra da bi bilo pogubno za samu EU ako bi rekla da je dijalog Kosova i Srbije vezan za liberalizaciju viza, prenosi Ekonomija onlajn.

"Vjerujem da je zbog novih geopolitičkih i bezbjednosnih okolnosti stvoren pozitivan zamah za ukidanje viza sa Kosova", rekao je Arifi.

On je naveo da je normalno da su se zbog rata u Ukrajini prilike promjenile i na Kosovu i u Srbiji, pa Srbija više nije privilegovana država EU jer su, kako je doda, dvije zemlje EU poput Njemačke i Francuske shvatile da privilegovanje Srbije samo donosi nevolje za EU i ceo region Zapadnog Balkana.

"Sada, u ovim novim geopolitičkim okolnostima, ne vjerujem da vizna liberalizacija može da bude uslov za Kosovo, jer je EU shvatila da je potpuno izgubila kredibilitet u odnosu na Kosovo i pokušaće da bar taj kredibilitet stekne na strani Kosova", kaže Arifi.

Što se tiče kriterijuma za odobravanje vizne liberalizacije, Arifi je rekao da ih je Kosovo ispunilo 2017. godine, a da se od 2018. do 2022. godine u svakom izvještaju naglašava da je Kosovo ispunilo uslovima.

Ekspert za evropske integracije Agron Hoti kaže da Evropljani ukidanje viza za Kosovo uglavnom povezuju sa dijalogom i njegovim zaključivanjem sporazumom Kosova i Srbije.

Hoti kaže da je Evropska unija bila nepravedna prema Kosovu, za koje kaže da je dobilo kriterijume koje nije imao niko drugi.

"To nije u redu. Ako bi Evropska unija rekla da je dijalog vezan za liberalizaciju viza, onda bi to bilo nešto pogubno za samu EU, jer ovim kriterijumima nije bilo mjesta, ali su nas stalno držali povezanim sa dijalogom, a i posljednja izjava trojke, Njemačke, Francuske i Poljske, nagovestila je da je proces vizne liberalizacije vezan za dijalog", rekao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online