Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da bi sporazum o saradnji koji je srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković potpisao sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom trebalo da uzbuni zapadno-demokratske prestonice, prenosi Klan Kosova.

Kurti je to rekao komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da postoji informacija da je Kurti tražio artiljeriju dometa većeg od 10 kilometara.

„Što se tiče pitanja odbrane i bezbjednosti na Kosovu, mi imamo ministra odbrane, imamo ministra unutrašnjih poslova i mi smo demokratska, progresivna vlada nade. Suočavamo se sa svojim sjevernim susjedima koje predvodi predsjednik straha i pretnje koji, osim toga što nedemokratski vodi državu i ne priznaje Kosovo i zločine Miloševićevog režima na Kosovu, održava veoma bliske veze sa Ruskom Federacijom, što smo nedavno videli sa sporazumom o saradnji koji je srpski ministar spoljnih poslova potpisao sa ruskim, što bi trebalo da uzbuni zapadno-demokratske prestonice“, rekao je Kurti.

Na marginama 77. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov potpisali su Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za 2023-2024. godinu.

Uprkos čestim izjavama premijera Kosova o tome kako je njegova vlada demokratska i progresivna, predstavncici opozicije na Kosovu nisu saglasni sa takvim ocjenama. Oni kritikuju način njegovog upravljanja krizama sa kojim se kosovsko društvo suočava, naročito ekonomskom i energetskom, i aktuelnu vladu smatraju neodgovornom, neefikasnom i najslabijom koju je Kosovo ikada imalo.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova